VÅR IDÉ

Under Ytan AB är ett bolag som vet att ökad biodiversitet skapar livskraftiga miljöer. Biologisk mångfald är den bästa måttstocken på att ett enskilt habitat (område) mår väl.

Vi har därför bestämt oss för att förstå hur man kan bygga upp en ökad biologisk mångfald i Östersjön med riktade insaser. Skapa regenerativa miljöer via makroalger, musslor och tång.

Vi vill lära oss hur man odlar detta på ett kontrollerat vis. I habitat med riklig mängd av arter skapas miljöer som bygger starka ekologiska kedjor som skapar mångfald och liv. Om vi riktar insatser i de områden som behöver hjälp ökar vi tempot till att skapa ett friskt hav. För att lyckas med det behöver vi egentligen två saker: innovativa samarbeten med forskning och näringslivet samt en stor dos emotionellt engagemang från människor.

ÖSTERSJÖN ÄR VACKER

”Tänk om vi kan aktivera våra sinnen utifrån en idé om att Östersjön är vacker?” Så gick kvällssamtalet ute på Björkskär en torsdagskväll i september. Joel som är vår fridykare (och grundare) hade plockat en större näve Ulva fylld med pytte små kammusslor. Han hade plockat den fem meter ut från klippan. På vägen in från inspektionsrundan.

Vi blev tårögda av den skimrade gröna färgen. Den friska doften. Den fina sältan. Några timmar senare låg algerna i stekpannan med sesamolja och chilli. En perfekt start på en middag, lika självklart för oss som en svampmacka för er. Östersjön är ett outnyttjat skafferi.

Under måltiden fortsatte diskussionen. Östersjöns rykte står i vägen för dess välmående. Fördomar, massmedia och okunskap har skapat en minnesbild som är djupt inrotad hos alltför många.

Den kvällen ville inte diskussionen ta slut. Tänk om vårt projekt med att ta fram dryckerna av Blåstång och Ulva kan vara startskottet på en förändringsresa som utgår från att Östersjön är lika vacker under ytan som ovan? Om vi genom olika insatser som berör våra sinnen kan förändra havets dåliga rykte. Vi blev övertygade och från oss kommer initiativ där du kommer att beröras på ett nytt sätt. Håll utkik och var nära oss så får du veta mer. ”

Joel, Viktor, Anders och Johan

HÖG BIODIVERSITET ÄR GRUNDEN TILL ALLT VI VILL ÅSTADKOMMA

Hög biodiversitet i havsmiljön är avgörande för att skapa och upprätthålla ett friskt hav av flera skäl:

1.     Robusta ekosystemtjänster: Olika organismer inom ett ekosystem utför olika funktioner som bidrar till ekosystemtjänster. Vi stimulerar och möjliggör en större variation av arter genom olika insatser.

2.     Genetisk mångfald: Inom varje art finns det genetisk variation som möjliggör anpassning till förändrade förhållanden. Hög biodiversitet ökar chanserna för att bibehålla den genetiska mångfalden och stå emot förändringar i miljön, inklusive klimatförändringar.

3.     Motståndskraft mot sjukdomar och parasiter: Ökad biodiversitet minskar risken för spridning av sjukdomar och parasiter inom ett ekosystem.

4.     Stresshantering: I havsmiljön finns det olika organismer som är specialiserade på att hantera olika typer stress, inklusive förändringar i vattentemperatur, salthalt och föroreningar. En diversifierad gemenskap kan därmed bättre hantera och återhämta sig från olika påfrestningar.

5.     Stabilitet i födokedjorna: Om en art minskar kraftigt kan det påverka hela näringskedjan, vilket kan ha långtgående konsekvenser för andra arter. Hela vägen till mänsklig användning av havet, som fiske.

Vårt mål är att både identifiera mätmetoder som säkerställer att våra insatser gör nytta, och enkla verktyg som är smidiga att implementera för att åstadkomma önskad effekt.

Sammanfattningsvis skapar och upprätthåller hög biodiversitet ett dynamiskt motståndskraftigt havsekosystem. Det främjar också människors välbefinnande och olika ekonomiska sektorer som matproduktion, fiske och turism.

VI ARBETAR ENLIGT AGILA PRINCIPER: FRÅN 52 PROTOTYPER TILL FULLSKALIGT FUNDAMENT PÅ 3 SÄSONGER

Vi är pionjärer i att skapa odlingsystem för makroalger och musselodlingar i Östersjön. Ett hav med unika förutsättningar och en extraordinär fauna.

Under sommaren 2025 kommer vi att testa ett stort legosystem av verktyg enligt illustrationen. Varje del utvecklad för speciella arter och förutsättningar.  Just nu (jan-24) ligger 52 prototyper i vattnen kring Björkskär. Under 2024 kommer designutveckling av de enheter som svarar bäst på testerna att ske.

ÖSTERSJÖTRYFFEL, TÅNGSODA, BLÅSTÅNGSBULJONG - DET ÄR LIKA BRA ATT DU VÄNJER DIG VID NAMNEN PÅ DE NYA DELIKATESSERNA

Vår kulinariska upptäcktsresa har bara börjat. På dagarna lär vi oss att bli havsbönder. På kvällarna har vi kul i köket eller besöker våra restaurangpartners. Tillsammans skapar vi ett nytt primörsortiment. Som du redan nu ser på tallriken eller i glasen hos ett antal spännande restauratörer runt Östersjön.

Förutom att ha utvecklat två världsunika måltidsdrycker (Green Beanies Craftsoda) så är vi i gång med andra produktidéer. Många av dem testar vi live via vår cateringverksamhet eller som måltider till besökare på Björkskär. Makroalgerna smakar fantastiskt som primörer. Sesamstekt Ulva med chilli är en förrätt som fastnar i minnesbanken. Vår testade Östersjötryffel-majonnäs lyfter all sjömat. Våra buljonger är riktiga buljonger. Successivt kommer vi att presentera nya produkter och samarbeten som lyfter regionens matupplevelser.

Under ytan finns en outnyttjad matindustri*

Det blir viktigare och viktigare med lokal matproduktion. Vi behöver också äta mer hälsosamt. Något som möts i algodling. En framtida produktionsform som har många fördelar:

  • Inget behov av tillskott av vatten eller gödsel.

  • Ökar biologisk mångfald och tar bort näringsämnen. Renar havet.

  • Är näringsriktiga.

  • Är framtida kol-sänkor (likt skogen).

  • Skapar nya produktområden. Ökar entreprenörskapet i närområden.

 *) En debattartikel i Dagens Industri den 18 januari 2024 rubricerades med den här meningen. Syftet var en uppmaning att formulera om miljöbalken så att det blir enkare att odla alger. Vi tackar artikelförfattarna för initiativet, som vi stöder 100%, och en ovanligt bra formulerad rubrik.

VÅRT MANIFEST

1.   All vår verksamhet i havet skall ha en regenerativ effekt

2.   Vi bedriver transparent och eventbaserad forskning av makroalger och musslor i Östersjön

3.   I havet arbetar vi med lokala species och verktyg/hjälpmedel

4.   Vi utvecklar odlingstekniker för att förbättra havsmiljön och biodiversiteten

5.   Vi skördar i vildväxande havsmiljö i våra förädlingsprocesser

6.   Våra framodlade och skördade råvaror förädlas bara i Östersjö-nära industrier och restauranger

7.   Vi strävar efter ”zerowaste” i våra förädlingsprocesser

8.   Vi vill att så många människor som möjligt i Östersjöregionen får uppleva alg & tång i sin kulinariska upptäcktsresa

9.   All vinst från bolaget återinvesteras i regenerativa insatser i Östersjön